Вгору
  • Засідання гуртка «Українсько-славістичні студії: історико-філологічний аспект»
  •  

30 травня 2025 року відбулося чергове засідання наукового гуртка «Українсько-славістичні студії: історико-філологічний аспект», яке провела завідувачка кафедри соціально-гуманітарних дисциплін, к.і.н, доц., Хоменко Олена Олександрівна.

Цього разу учасники поринули в захопливий світ давньої української кулінарної традиції. Тема засідання — «Давня українська кухня: невідомі факти» — відкрила нові горизонти пізнання: від ритуального значення страв до невідомих технік приготування, які передавались із покоління в покоління.

«Кухня — це не лише про їжу. Це про пам’ять, культуру, спосіб світосприйняття народу», — зазначила у вступному слові Олена Олександрівна.

Студенти проходили цікаву вікторину Quizizz. Були здивовані, що ще у період Русі-України наші предки готували страви з буряка, полюбляли страви з гороху.

Переможцем вікторини став студент І курсу факультету економіки та менеджменту – Омельченко Антон, який отримав їстівний подарунок (хоч і не дуже корисний, зате смачний), як визнання його зацікавленості у вивченні національної спадщини.

Зустріч пройшла у надзвичайно теплій, веселій та дружній атмосфері. А головне — ще раз підтвердила: вивчення своєї культури — це крок до усвідомлення себе і своєї ідентичності.

------------------------

Meeting of the Academic Club “Ukrainian-Slavic Studies: Historical and Philological Aspects”
On May 30, 2025, the latest session of the academic club “Ukrainian-Slavic Studies: Historical and Philological Aspects” was held, led by Olena Khomenko, PhD in History, Associate Professor, and Head of the Department of Social and Humanitarian Disciplines.

This time, participants delved into the fascinating world of ancient Ukrainian culinary traditions. The session topic — “Ancient Ukrainian Cuisine: Unknown Facts” — opened up new dimensions of knowledge, from the ritual significance of dishes to little-known cooking techniques passed down through generations.

“Cuisine is not only about food. It is about memory, culture, and a people’s way of perceiving the world,” noted Olena Khomenko in her opening remarks.

Students participated in an engaging Quizizz trivia challenge and were surprised to learn that as early as the Kyivan Rus era, our ancestors cooked with beets and enjoyed dishes made with peas.

The winner of the quiz was Anton Omelchenko, a first-year student of the Faculty of Economics and Management, who received an edible (though not entirely healthy) prize in recognition of his interest in exploring national heritage.

The meeting took place in a warm, cheerful, and friendly atmosphere and once again affirmed a vital truth: exploring one’s culture is a step toward understanding oneself and one’s identity.

      

  • Інші події
  •  

  • fb
  • yt
  • tt
(044) 334-53-04
(050) 356-02-45
бульвар академіка Вернадського, 16 В
Visa / MasterCard